Черноморец безспорно е “най-горещият отбор в  Националната баскетболна лига в

...
Черноморец безспорно е “най-горещият отбор в  Националната баскетболна лига в
Коментари Харесай

“Акулите” хапят здраво в решителната фаза от сезона

Черноморец несъмнено е “най-горещият ” тим в  Националната баскетболна лига сега. Тимът на Васил Евтимов методично се трансформира в един от скритите любимци за шампионската купа през сегашния сезон, като точно формата му напоследък подухва на такива догатки - серия от девет следващи победи, която бетонира “акулите ” в четворката във краткотрайното класиране.

Да се намира в сходно състояние в заключителната фаза от сезона е нещо напълно ново за бургаския отбор. Отлично си спомняме за впечатляващото начало на предишния сезон, когато благодарение на триото чужденци Кортни Белджър, Тони Троша и Уендъл Люис тимът на Черноморец сложи страховит старт на акцията и завоюва 11 от първите си 13 мача за акцията, с цел да се задържи значително време в челото на таблицата. С течение на сезона обаче се стигна до разлъка и с тримата горепосочени състезатели, което “уби ” инерцията на “акулите ” и отборът на можа да прескочи първия кръг на плейофите.

Сега обстановката за старши треньора Васил Евтимов е изцяло друга. След като разчисти състава си и добави нови попълнения в своите редици като Джордан Тъкър, Брайс Нзи и Николай Георгиев, Евтимов стартира да взима скалповете освен на тимове от средата на таблицата, само че и на водачите в класирането. В серията от девет следващи победи влизат триумфи над първенеца Балкан с 93:83, над финалиста за Купата на България ЦСКА със 100:84 и над водача във краткотрайното класиране Рилски състезател с 87:72, и то в Самоков. Освен това Черноморец съумя да надвие Рилецо два следващи пъти, откакто го съкруши и на четвъртфиналите за Купата на България. Силите на “акулите ” обаче привършиха против черната им котка през сегашния сезон Левски, само че провалянето на полуфиналите от “сините ” може и пък да повлияе мотивиращо за бургазлии.

Черноморец разполага с умел плеймейкър като Мунис Туту, който е кадърен да сътвори опция на всеки един от своите съотборници. Новото попълнение Джордан Тъкър пък впечатлява с реализаторските си качества, Макол Мойен към този момент се оформи като един от най-хубавите центрове в лигата, Симеон Лепичев е извънредно непрекъснат с изявите си в двете етапи на играта, а за Георги Боянов няма какво да се добави - постоянно е подготвен да поеме отговорност, както и да показва за какво е един от най-хубавите бранители в лигата. “Акулите ” имат лукса да разполагат и с още един характерен плеймейкър от пейката в лицето на Николай Тилков, както и да употребяват силата на Николай Георгиев, Брайс Нзи и Берк Мехмед. По този метод всичко това се събира в една симбиоза, която трансформира Черноморец в противен противник за отборите в челото.

А дали “акулите ” в действителност са способни да се борят за шампионската купа, ще си проличи в идващите им три мача, които са и най-трудните им до края на постоянния сезон. Момчетата на Васил Евтимов се изправят поредно против Левски тази събота, против първенеца Балкан в Ботевград на 5 април и против ЦСКА в столицата на 14 април. В момента Черноморец се намира на четвъртото място с баланс от 15-9 и в случай че останат на тази позиция до края на акцията, не е изключено да премерят сили с Левски или Спартак Плевен още на четвъртфиналите.

Снимка: НБЛ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР